11/15/2024

 

דרום אפריקה – שמורת קרוגר והכף המערבי - טריפ רפורט בלתי משוחד / יובל דקס

מצפרים בכיף - בכף

את איזור הכף המערבי של דרום אפריקה בתור יעד לצפרות גיליתי דרך הסיפורים של מידד גורן שבילה שם תקופת חיים וכך מצאתי את עצמי מגיע לשם עם קבוצה מובחרת של צפרים אמיצים. גיליתי שאיזור הכף המערבי הוא מין אי של תרבות מערבית בקצה היבשת, ומנותק בהמון מובנים מאפריקה, וגם מדרום אפריקה עצמה.

קישור לסרטוני טבע מהטיולים

 

כך ניסיתי 'לתפור' עבור המשתתפים טיול שיכיל את כל הטוב הזה יחד עם יין ואוכל משובח בתקוה שאולי יופיע גם קרקל לאורך המסלול. (מסתבר שפיספסנו קרקל שחצה כמה דקות לפני שהגענו את אחד השבילים בכף התקוה הטובה והסתפקתי בלנשום את אותו אויר שהוא נשם.) חסכתי מכם את צילומי היונקים והנופים אבל כמובן שהיו הרבה ובשפע

קישור לנופים מהטיול   

 

טבע עירוני באיזור קיפטאון וכף התקווה הטובה

חמוש במגדיר של אפריקה הדרומית נחתתי בקייפטאון עם קבוצת המטיילים ומשם יצאנו אל מושבת הפינגווינים(!) הסמוכה לעיר. לצעוד לצד פינגווינים אפריקאים זו חוויה סוריאליסטית ומקסימה כשמעל אלף זוגות מקננים כאן ביום טוב. אלו פינגווינים אשר הסתגלו לנוכחות אדם ועושים בחוף הומה האדם כבשלהם. כאן צולמה הסדרה עטורת הפרסים 'עיר הפינווינים' שהיא חובת צפיה בנטפליקס- והידיעה שאני מטייל באתר הצילום של סדרת הטבע המפורסמת היתה מרגשת כשלעצמה. כל האיזור שסביב קייפטאון הוא קסום עם עיירות ציוריות, מצוקים ואינסוף נופים מזריחה ועד שקיעה. בנוסף לפינגווינים צפינו כאן גם במינים של צופיות, כנריות, פרנקולין הכף, ועופות מים : קורמנים, סולות, שלצדפים שחורים ושחפים.

ציפור הסוכר של הכף עומדת על פרוטאה

 צפרות בגנים הבוטניים לאורך 'דרך הגנים' – הגנים הבוטניים בדרום אפריקה הם חווית צפרות שאסור להחמיץ – זה סוד ידוע שגנים בוטניים בכל העולם הם אתרי צפרות נהדרים וכאן הגנים מגדירים מחדש את חווית הצפרות. עופות ובעלי חיים שהתרגלו לנוכחות בני אדם מאפשרים להתקרב אליהם כאן עד מרחק נגיעה כמעט ומצטלמים על הרקע הצבעוני של פרחי הפרוטאה מכל הסוגים. חיפשנו כאן כמה מינים אנדמיים – 'קופץ הסלעים', ירקון הכף, צופית כתומת חזה, תוכון נייזנה, טרוגון נייזנה. וגם 'ציפור סוכר הכף' , פרנקולין הכף, נץ שחור, עקבים, עיט הכתר, לורי, קוקיית אבן הברקת, שלדגים , טרוגון, נקרי קניסנה, צוקיות, חמריות, חנקנים, פפיונים, צ'אגרות, ינשופים ועוד

 

עולם הצמחים בכף המערבי כל כך ייחודי עד שנהוג להחשיב אותו בתור הממלכה השישית - נפרדת משאר חמש הממלכות של שאר העולם. לשם השוואה – כל חצי הכדור הצפוני פחות או יותר נחשב לממלכה אחת, כל דרום ומרכז אמריקה ממלכה נוספת, אפריקה ודרום אסיה ממלכה שלישית, אוסטרליה – רביעית, ואנטרקטיקה חמישית. בתור מי שלא מסתדר עם מגדירי צמחים הביקור הזה בשיא עונת הפריחה היה חוויה משנת חיים – לראות איך בית הגידול משתנה כל שעה של נסיעה, מרבדי פריחה בגוונים משוגעים של כתום, סגול וורוד.

 

שמורות הפינבוס בית הגידול 'פינבוס' של שיחים נמוכים מצריך כתבה בפני עצמה וכדי לסבר את האוזן באיזור הזה מתקיימים 9000 מיני צמחים –בערך פי 4 מאשר בישראל. ורוב המינים הם אנדמיים לדרום אפריקה. יש כאן סט שלם של עופות ושאר בעלי חיים שמאוד שונים מאלו של שאר הטיולים לאפריקה. צפינו כאן בזרון השחור, חובת דנהם במופע ראווה מדהים, חובת קורהאן דרומי והמון עופות נוספים. הציפורים הייחודיות לפינבוס חיפשנו את Cape Rock jumper 'קופץ הצוקים' בתרגום חפשי – הציפור הזאת מאוד מסמלת את בית הגידול ועצרנו בנקודה מאוד ספציפית בשביל לחפש אותה.

 

רספקט!  לבית הגידול המיוחד של הפינבוס

 בתוך בית הגידול הזה מתקיים עוד איזור שמתאפיין במיוחד בשיחי עשב הקרנף הקרויים כך בגלל הצבע האפרפר שלהם המזכיר עור של קרנף – ומכאן השם של בית הגידול – רנוסטרוואלד. ראינו כאן גם המון יונקים ייחודיים - 'דוקרן הכף' - אנטילופה קטנה, זברת הרים הכף האנדמית, אילנד דרומי ובונטבוק – דמאליסק הצבי אשר גם הם אנדמיים. הבונטבוק הוא שריד לאוכלוסיה של יונקים שנכחדו מהעולם בעקבות ההתיישבות והחקלאות המאסיבית – אנטילופה כחולה וקואגה. 

 


זרון שחור

 


עגור כחול

באיזורי השדות החקלאיים ראינו מגוון עצום של עופות נוספים – בינהם העגור הכחול היפהפה שהוא הציפור הלאומית של דרום אפריקה

 

היער האפרוטרופי לאורך דרך הגנים. המושג 'דרך הגנים' הוטבע למעשה על שם אותו איזור מיוער ועשיר במיוחד במינים אנדמיים בקצה הדרומי של היבשת. למרות שדרום אפריקה מרתקת בכל מקום שאליו נוסעים, המיתוג הזה מלפני מאה שנה הפך את המקום לאחד המתויירים במדינה. זו רצועת חוף יפהפייה ש-160 הקילומטרים שלה זרועים חופים מרהיבים, מצוקים ולגונות רחבות וקסומות, שפכי נהרות צלולים, יערות ושמורות טבע ייחודיות, השומרות עדיין על הצמחייה המקורית של דרום אפריקה. הייחוד של איזור זה בין השאר הוא בעושר הצמחיה והמים – שילוב הטופוגרפיה, טווח הגבהים ואקלים מקומי איפשרו התפתחות של מגוון בתי גידול ויער שנושק לאוקיאנוס, יחד עם אגמי מים מתוקים. כאן צפינו בהרבה עופות יער כמו 'תור הלימון', טוראקו נייזנה האנדמי ועוד.

הפלגת עופות ים ולוויתנים בדרום אפריקה באחד הימים יצאנו להפלגת עופות ים ולוויתנים. בהפלגה עצמה צפינו באלבטרוסים לבני כיפה ויסעורים לבני סנטר, סולות, קורמורנים, שחפי קלפ, שחפיות, ועוד. החוויה של לצפות בעופות הים המפוארים האלו גולשים בין הגלים שווה הכל ואפילו מחלת ים קלה שהיא חלק בלתי נפרד מהחוויה

קישור לצילומים מהטיול בדף הפייסבוק

בנוסף לעופות ים - דרום אפריקה נחשבת למעצמה של הפלגות לוויתנים ואולי המקום הטוב בעולם לצפייה ביונקים ימיים. הסיבה היא המיקום הייחודי בקצה של אפריקה, בחיבור בין האוקיאנוסים. בנקודות מסויימות לאורך החוף- המדף היבשתי התת מימי הוא הקרוב ביותר לחוף ומי האוקיאנוס עמוקים ביותר בסמוך לחוף – וכך אפשר לצפות בלהקות דולפינים וגם בלוויתנים – בעיקר אובלנה דרומית, שמגיעים ממש עד לחוף ללא צורך בהפלגה. אחת הסיבות היא שבעונת ההמלטות של הלוויתנים הנקבות שומרות על הלוויתן הצעיר במים רדודים ושקטים מפני התקפות של כרישים ואורקות. בנוסף לכל אלו זרם הבנאולה - מייצר כאן סביבה ימית עשירה בדגים אשר מושכת עופות ים ויונקים ימיים. המים לאורך החופים מכוסים בקצף אורגני שמגיע משפע האצות המרקיבות וה'מרק' העשיר הזה הוא אחד ממקורות המזון של הפלנקטון והבסיס לשרשרת המזון העשירה לאורך החוף.

 


יסעור לבן סנטר בלב האוקיאנוס מול חופי דרום אפריקה

 

שמורת קרוגר –ספארי צפרות מהטובים באפריקה רבות דובר וסופר על השמורה הראשונה שהוכרזה בדרום אפריקה. זו שמורה בגודל של מדינת ישראל, ובדומה לישראל - היא גם מוקפת גדר.. בית הגידול העיקרי של השמורה הוא סבך ייחודי של שיחי מופאנה ועוד מינים מקומיים של שיחים ועצים. לכן הנוף בשמורה נראה שונה וסבוך יותר ממישורי הסוואנה הפתוחים של השמורות במזרח אפריקה. למרות שהנוף הזה נראה פחות פוטוגני – הוא מהווה בית למגוון עצום וייחודי של עופות ובעלי חיים. בהשוואה לשמורת הסרנגטי למשל – שמורת קרוגר היא גדולה יותר ב30% ובשמורה יש אוכלוסיות של אלפי קרנפים לבנים ושחורים שאין בסרנגטי (כמעט). בנוסף יש אוכלוסיות של אלפי פילים והמון מינים נוספים ולחובבי היונקים - יש כאן כמעט 150 מיני יונקים וגם יונקים שקשה מאוד לראות בשמורות המוכרות של מזרח אפריקה - כמו זאבים טלואים, גיריות דבש, חתולי בר, גחנים ועוד. כאן לא רואים את העדרים של אלפי בעלי חיים עד קצה האופק שיש בסרנגטי, אולם יש מפגשים עם מגוון עצום של בעלי חיים בנקודות שתיה ולאורך הנחלים בשמורה.

קישור לסרטוני טבע מהטיולים


כחל לילכי בשמורת קרוגר

 

עולם הציפורים בקרוגר הוא מדהים : השמורה מאכלסת כ517 מיני ציפורים שזה המון מתוך ה850 שיש בדרום אפריקה. אפשר להנות כאן ממינים של אורגים, בישופים, וואידות, כחלים, שלדגים, שרקרקים ועוד במשך כל השנה - אבל העונה המומלצת לצפרות היא הקיץ של דרום אפריקה שהוא גם עונת הנודדים – שמגיעים הנה בחורף של חצי הכדור הצפוני.

ראינו כאן בז צוקים, נשר הכף, וגם מינים של טרוגון, צ'אגרה, מינים של עיטים, ינשופים, נשרים, אורגים,טוראקו, הורנביל, ברבט, כחלים, שרקרקים, שלדגים, קוקיות, חסידות ועוד.

 

   

זהבן שחור ראש בשמורת קרוגר

 

עם כמות כזאת של מיני ציפורים השמורה היא מצויינת כל השנה וכך הגענו אליה בנסיעה לא ארוכה מהעיר יוהנסבורג. הנסיעה בתחומי השמורה היא מאוד נוחה וביקרנו גם בכמה אתרי לינה בחלק הדרומי של קרוגר – שם אפשר גם לעשות הליכות ברגל ולראות עופות ובעלי חיים שכל כך רגילים לנוכחות בני אדם עד שהם מתקרבים למרחק נגיעה. עשינו בשמורה גם ספארי לילה בעקבות מיני תחמסים, ינשופים וגם יונקים נדירים כמו גירית דבש, זאב טלוא ועוד.

 

 

 

מגדיר מצולם לציפורי דרום אפריקה

 

זהריר כחול אוזן בשמורת קרוגר

  


אנפת גוליית בשמורת קרוגר


ציפור סוכר הכף בקייפטאוןשייך למשפחה הנמצאת בדרום אפריקה בלבד ומאפיין את נוף הפינבוס וניזון מפרחי  הפרוטאות והאריקות. השם הלטיני של המין משמר את הטעות בזיהוי ופירושו – שרקרק מאיזור קאפר באתיופיה.

 


בישופ דרומיקרוב משפחה של האורגים

 


אלמנה חדת זנב – מין עם התנהגות קינון מרתקת

 


המטיילים לשמורת קרוגר

 


הפלגת עופות ים ולוויתנים בכף המערבי

 

תודה לכל המשתתפים לאורך הדורות שבזכותם התאפשרו טיולי הצפרות

אסתי(פעמיים), ענת ויוסי, נוגה, יעקב ואייל

 

לפרטים נוספים על הטיול  : יובל דקס Yuvaldax@gmail.com 0544-765631

 

No comments:

Post a Comment